STOMATOLOGIE CONSERVATOARE
OBTURAŢII (PLOMBE)
Îndepărtarea unui dinte este o experienţă traumatizantă pentru pacient. De aceea dentistul întotdeauna are în vedere păstrarea dintelui. În zilele noastre aproape toată lumea are obturaţii. Practic obturaţiile alcătuiesc partea fundamentală în tratamentele stomatologice. Obturaţiile pot fi produse din ciment, amalgam, compozite, ceramică, respectiv din metal. În cursul realizării obturaţiilor ţinem cont de starea dintelui, de condiţiile profesionale, respectiv de cerinţele pacientului.
OBTURAŢII DIN COMPOZITE
Plombele albe se numesc şi plombe estetice. La clinica noastră de stomatologie folosim doar plombe albe, stomatologii noştrii nu mai folosesc plombe din amalgam. Plomba din compozit este cea mai utilizată plombă albă. Materialul acestora este de calitate excepţională, iar culoarea lor corespunde culorii dintelui. Acestea se pot realiza în scurt timp, în cadrul unei singure şedinţe. În viaţa de zi cu zi plombele din compozit au înlocuit plombele din amalgam. Realizarea lor depinde de diferite condiţii. Necesită mult mai mult timp şi mult mai mare atenţie, decât plomba din amalgam. Potrivit experienţelor durata de viaţă a acestora este de aproximativ cinci ani. Faţă de plombele din compozit, plombele din ceramică sau din compozit realizate de către tehnician sunt mult mai precise. Acestea se realizează în două şedinţe. Sunt ideale în cazurile în care se necesită obturaţii mari.
OBTURAŢII DIN PORŢELAN
Sunt denumite obturaţii ceramice sau inlay – respectiv onlay. Au un efect estetic excepţional. Obturaţiile de calitate superioară şi moderne sunt realizate din ceramică presată. Inlay- urile din compozite se realizează asemănător cu inlay-urile din ceramică. În ceea ce priveşte calitatea, materialul acestora în prezent a atins nivelul celor din porţelan, deoarece compozitul este îmbogăţit cu particule de ceramică. Din acest motiv rezistenţa la coroziune este excepţională, în schimb nu se rupe aşa de uşor precum ceramica. Întrucât ceramica obişnuită nu se utilizează în acest domeniu din cauza fragilităţii sale, iar ceramica presată încă se dovedeşte a fi foarte costisitoare, inlay-urile din compozit sunt din ce în ce mai răspândite. Acestea se pot realiza din două şedinţe, deoarece obturaţiile din ceramică sunt produse de către tehnician.
ENDODONŢIA
Endodonţia este o intervenţie regretabilă, dar necesară. Dacă caria dentară a pătruns în interiorul dintelui, adică în camera pulpară, atunci este necesar un tratament endodontic. În unele cazuri acest tratament nu este previzibil. Doar în cursul tratamentului se descoperă faptul, că chiar dacă dintele nu a provocat dureri, camera pulpară era infectată sau chiar deschisă. În aceste cazuri tratamentul este inevitabil, altfel pacientul poate prezenta dureri severe ulterior tratamentului. În cursul endodonţiei medicul stomatolog îndepărtează toate ţesuturile vii din interiorul dintelui, îl curăţă din interior, îl şlefuieşte, aşa-zis lărgeşte, iar în final îl închide prin tratament medicamentos sau prin obturaţie endodontică definitivă. Această procedură necesită atenţie sporită şi răbdare. În unele cazuri tratamentul medicamentos al dintelui necesită mai multe şedinţe. De obicei prima şedinţă este mai neplăcută, şi necesită mai mult timp. Datorită anesteziei dentare tratamentul este nedureros. -